Kötöttpályán Sorry, your browser does not support inline SVG.

"Tematikus" járművek
Aranyvonat. Kép: regipecs.blog.hu

Aranyvonat/Szent Jobb vonat

Szent István halálának 900. évfordulójára emlékezve 1938. május 31-én országjáró körútra indult az Aranyvonat. Három éven át vitte magával a Szent Jobbot pontos menetrend alapján, számos magyar települést felkeresve. Öt kocsiból és egy mozdonyból állt. Az egyházi és világi méltóságokat szállító két-két luxuskocsi fogta közre az ereklyét szállító kocsit.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Kép: regipecs.blog.hu

Könyvtárvillamos. Kép: megezmegaz.lapunk.hu

Könyvtárvillamos

  • 1946-ban 3 leselejtezett villamoskocsit alakítanak át mozgó könyvtárrá
  • Össz. kb. 2000 kötet
  • Bosnyák téren és a Béke tér, Liget tér, kispesti Villanytelep, János kórház stb.
  • Az utolsó 1969-ben szűnt meg
  • Forrás: Wikipedia
  • Kép: megezmegaz.lapunk.hu
Dallamos villamos. Kép: vezess.hu

Dallamos villamos

Évente egy alkalommal zenekarok vesznek birtokba egy régi kétkocsis szerelvényt, hogy végállomástól végállomásig zötykölődve adjanak rajta koncertet. Általában szeptember folyamán, a Magyar Dal Napjához időzítve kerül rá sor

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Kép: vezess.hu

Lágervonat. Kép: b2040.hu

Lágervonat

Az 2015/2016-os a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve kapcsán jött létre a Lágervonat elnevezésű utazó kiállítás, amely egy kiállítótérré átalakított korabeli szerelvény. Ez az egész országot beutazva, az érintett településeken megállva mutatja be az ott élők tragédiáját kordokumentumok, fényképek és vetítések segítségével.

Kép és forrás: b2040.hu

12. sz. páncélvonat másolata. Kép: Gábor Gábor,forum.index.hu

12. sz. páncélvonat másolata

A Tanácsköztársaság 50. évfordulója alkalmából elkészítették Miskolcon leselejtezett vasúti kocsikból Szamuely Tibor páncélvonatának másolatát, ami aztán két évig vándorkiállításként járta az országot.

Forrás: Kérdések és válaszok 1918-19-ről c. könyv
Kép: Gábor Gábor,forum.index.hu

Holokauszt utazókiállítás. Kép: http://multunk-portal.hu/

Holokauszt utazókiállítás

Az Élet Menete Alapítvány 2005 óta utaztatja vándorkiállítását, amely egy korabeli tehervagonban mutatja be a holokauszt magyarországi történéseit. A kiállítás a Kárpát-medence közel száz városában járt már és több mint százezren tekintették meg.

Kép: multunk-portal.hu

Gördülő tanösvény. Kép: borzsony.hu

Gördülő tanösvény

Az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészete a Királyréti Erdei Vasúton egyedülálló kezdeményezésként működteti Gördülő Tanösvényét, amely egy komplex, egynapos erdőismereti program elsősorban általános iskolai csoportok részére. A program során külön, erre a célra kialakított és berendezett kisvasúti kocsi áll a résztvevők rendelkezésére.

Kép és forrás: borzsony.hu


történelem
Kapcsolódó saját tartalmak, megosztások: