Rákosszentmihályi-Rákospalotai HÉV

1911-ben adta át a BHÉV a gödöllői vonalából Nagyiccénél kiágazó villamosított rákosszentmihályi hurokvágányt, szárnyvonalat, később ennek nyomvonala többször változott. 1913-ban megépült a folytatás, a Rákosszentmihály-Rákospalota kétvágányú villamosított szakasz Rákospalota Széchényi térig, ahol csatlakozott (az anyacég) BKVT villamosvonalához.

Rákosszentmihály régi képeslapon. Forrás: helytortenet.com
Rákosszentmihály régi képeslapon. Forrás: helytortenet.com

A H-vonal

1913-ban ezen az új hálózaton indította el a BKVT két leányvállalata, a BHÉV és az Budapest- Újpest-Rákospalota Villamosvasút Rt. (BURV, Búrvasút) közös projektjét a Keleti pu. és Nyugati pu. között közlekedő új villamosjáratát (H-vonal): Kerepesi út- Veres Péter út – Rákóczi út – Késmárk utca – Apolló utca – Szent Korona útja – Beller Imre utca – Fő út – Árpád út – István út – Pozsony utca – Béke utca – Lehel utca – Váci út nyomvonalon.

A 26 kilométer hosszú volt és 95 perc menetidejű vonal 1923-ig működött.

A H-vonalon közlekedő egyik kocsi. Forrás: bpxv.blog.hu
A H-vonalon közlekedő egyik kocsi. Forrás: bpxv.blog.hu

Rákospalotai HÉV

1923-tól szerelvények csak Rákospalota Széchényi térig közlekedtek. 1942-ben a vonal egy részén az egyik vágányt felszedték, három kitérőt hagytak meg itt. 1953-tól a Fővárosi Villamos Vasút (FVV) kezelésébe került a rákospalotai szakasz, ahol megszűnt a HÉV-forgalom, helyette villamosjárat indult, a 69-es viszonylat Rákosszentmihály, Csömöri út és Rákospalota között. 1970-ben a villamosforgalom is megszűnt erre.

Rákosszentmihályi HÉV

A Kerepesi út–Rákosszentmihály szakasz továbbra is üzemelt 1953 után is. Hosszú ideig a szerelvények túlmentek Keleti pu. melletti HÉV-vegállomáson a Baross tér közepéig közvetlen átszállási lehetőséget adva a villamosvonalakra. 1970-ben került megszűntetésre a szárnyvonal. Nagyon rövid szakasz maradt meg a vágányokból (a delta), amit üzemi célokra használnak: HÉV-szerelvényeket szokták rajta néha megfordítani, hogy az egyenetlen kerékkopást kiegyensúlyozzák. A BKV buszokkal oldotta meg a térség közlekedését (144-es busz).

Rákosszentmihály. Forrás: vasutallomasok.hu
Rákosszentmihály. Forrás: vasutallomasok.hu
 A rákosszentmihályi deltavágány vége. Kép: Sör és Sín, 2012.10.01.<
A rákosszentmihályi deltavágány vége. Kép: Sör és Sín, 2012.10.01.