A Földalatti első motorkocsijai

1896-ban 20 db villamos motorkocsit szerzett be a földalatti vasút 10 db fámvázas sárga színűt és 10 db favázas barnát. A két altípus alaptulajdonságaiban megegyezett, de volt több különbség is. A járműveket a Schlick Vasöntöde és Gépgyár, valamint a Siemens und Halske gyártotta. A járművek szerkesztésénél alkalmazkodni kellett az alacsony alagúthoz, ezért a kocsikat görbített „hattyúnyak alakú” hossztartókkal építették.

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Műszaki adatok

  • Hossz: 11400/11500 mm
  • Ülőhelyek/állóhelyek: 32/40 fő
  • Ajtók: 1db
  • Teljesítmény: 2X12/15 kW
  • Pályaszámok: 1-19

Az utastér két szélén U-alakban hajlított üléssor volt található. A padlózaton a végig sárlécpadló volt található. Az ablakok osztatlanok voltak, a tolóajtókon kallantyús ajtózár volt.

Városliget. Forrás:fortepan.hu
Városliget. Forrás:fortepan.hu

Érdekesség

A földalatti egyik járműve díszesebb kivitelben készült ("királyi kocsi") illusztris vendégek szállítására. Ezzel a kocsival utazott Ferenc József vagy II. Vilmos császár. A motorkocsi már 1897-ben a közlekedési múzeum gyűjteményébe került. 1940-es években a járműhiány miatt, alapos modernizálás után újra forgalomba helyezték, de mivel nem működött problémamentesen 1966-ban kivonták a forgalomból, 1975-ben szétvágták.

Információk

Az 1930-as években módosítások történtek a kocsikon, egységesítették őket, de az eltérő színezés megmaradt. Az utasáramlás gyorsítása érdekében a járművek egyszárnyú ajtajait egységesen kétszárnyúakara cserélte. Erősebb motort kaptak (2X44 kW), kicserélték a menetkapcsolókat, forgóvázakat, áramszedőket.

1959-ig szólóban közlekedtek a (kétvezetőállásos) motorkocsik, utána a legtöbbjük vezérlőpótkocsit kapott, ekkortól lettek távvezérlésűek az ajtók.

A vég

1973-ban vonták ki őket a forgalomból.
Két jármű a Deák téri múzeumban látható: egy sárga és egy barna színű.
Egy üzemképes kocsi a járműtelepen állomásozik, ami nagyon ritkán ugyan, de látható nosztalgiameneteken.
Egy példányt a Hannoveri Villamosmúzem vásárolt meg.

Deák Ferenc téri Földalatti Múzeum. Kép: Sör és Sín, 2016.04.13.
Deák Ferenc téri Földalatti Múzeum. Kép: Sör és Sín, 2016.04.13.