Kolozsvár

1893. december 28-án adták át a város 6.8 kilométer hosszú normál nyomtávú városi gőzvasút hálózatát. A Kolozsvári Közúti Vasút Horovitz Sámuel kezdeményezésre jött létre, az építkezés 1892. májusában a kezdődött. A kolozsváriak tréfásan ájvájnak nevezték az új vasutat.

Forrás: A Kolozsvári Vasútállomás Facebook oldala
Forrás: A Kolozsvári Vasútállomás Facebook oldala

Információ

Vonalak:
  • Pályaudvar-Monostori úti sőrfőzde (fővonal, 3.2 km)
  • Magyar utcai vonal: Fő tér- Szent Péter templom
  • Nép utcai szárny vonal

A járatok nyáron reggel 6-tól este 9.30-ig (vásár- és ünnepnapokon 10.30-ig)‚ télen 6.55-től este 8.55-ig közlekedtek. Minden félórában volt járat a Fő térről a három fő irányba. Naponta átlag 146 járatot indítottak. A vonalakon teherszállítás is folyt.

Kolozsvár 1895-ben- térkép. Forrás: Wikipedia
Kolozsvár 1895-ben. Forrás:Wikipedia

Járművek

A szolgáltatás a bécsi StEG gyár 3 db gőztramway-mozdonyával és 6db személykocsival indult. 1894-ben beszerzésre kerül egy-egy mozdony a bécsújhelyi Sigl-től és a magyar MÁVAG-tól, ill. vettek még két új személykocsit is.

A mozdonyok maximális sebessége nem haladhatta meg az óránkénti 25 km-t‚ s nappal legfeljebb hat – később csak két – vagont lehetett hozzájuk kapcsolni. A mozdony kerekeit oldalról erős vaslemezek fedték, nehogy véletlenül valaki alákerüljön.

Forrás: kisvasut.hu
Forrás:kisvasut.hu

Tervek, előzmények-

A gőzvasút előtt keskeny myomtávú lóvasút biztosította a kapcsolatot a pályaudvar és a külvárosi részek között. 1898–1899-ben felvetődött a vonal villamosításának ötlete is, de a terv nem valósult meg, mivel a városi tanács csak alsó vezetéket engedélyezett, ami viszont nagyon költséges volt.

A vég

A szerelvények gyakran okoztak balesetet, hamarosan már korszerűtlennek számított az új közlekedési eszköz. 1902. május 15-én állították le a gőzvasutat, a síneket 1909-re teljsen felszedték.

A városban 1959-től közlekednek trolibuszok, a villamosközlekedés pedig csak 1987-ben idult meg. Jelenleg (2019.) a viilamoshálózat három vonalból áll.

Kolozsvári villamosok. Forrás: imgur.com
Kolozsvári villamosok. Forrás: imgur.com